Venituri din chirii si ce taxe trebuie să plătești în 2021

Dacă ai un imobil sau chiar mai multe pe care le oferi spre închiriere trebuie să știi că ai și obligația de a declara aceste venituri către stat. Alfă ce taxe trebuie să plătești și care sunt sancțiunile dacă nu declari aceste venituri. 

Venituri din chirii

Pentru ca Romania se afla pe primul loc la numarul de proprietari de case, numarul de apartamente si de case inchiriate este si el foarte mare. De aceea, se recomanda ca atat persoanele fizice cat si persoanele juridice care vor sa inchirieze proprietati, sa tina cont de urmatoarele informatii necesare.

Cadru legislativ pentru a inchiria

Chiar daca veniturile din chirii nu sunt o sursa de castiguri esentiala, ele sunt impozitate. Acest lucru poate duce la un echilibru in relatia existenta intre proprietari si chiriasi, deoarece se va impune in acest sens oficializarea contractului de inchiriere, ceea ce poate sa reprezinte un avantaj considerabil pentru cei care inchiriaza, dar si o garantie in plus pentru proprietari. Legislatia existenta prevede ca veniturile obtinute din chirii sunt impozitate cu 10%. Tinand cont de aceste venituri, pot fi adaugate si contributii de sanatate. Reglementarea relatiilor existente intre chirias si proprietar se va face conform cu prevederile din Codul Civil, carora li se adauga si dispozitiile din legea Legea 114/1996.

Ce taxe sunt impuse proprietarului atunci cand obtine venituri din chirii?

Veniturile pe care proprietarul le obtine, il obliga sa depuna la ANAF declaratia unica, pe baza careia va trebui sa fie calculat impozitul. Declaratia se va depune direct la ANAF sau online, pana pe 15 martie, in fiecare an. Daca este semnat un nou contract dupa ce a fost depusa aceasta declaratie, ea trebuie sa fie actualizata in 30 de zile din momentul in care contractul a fost incheiat.

Exista o serie de taxe pe care proprietarul va trebui sa le achite:

                   – Impozitul este calculat doar pentru 60% din veniturile obtinute din chirii si se impoziteaza cu o cota de 10%;

                   – Contributia la sanatate se va plati doar in cazul in care veniturile sunt calculate pentru impozitare, scazand cota forfetara de 40 de procente, depasesc 12 salarii minime brute pe economie. Valoarea contributiei pentru sanatate ajunge la 10% din suma aceasta. Contributia pentru sanatate din veniturile in chirii se va plati chiar daca nu sunt obtinute alte venituri pentru care sa fie platita asigurarea CASS.

Este foarte important de mentionat si faptul ca sunt unele situatii in care cei care beneficiaza de venituri din chirii vor fi scutiti de CASS. Aceste persoane sunt bolnavii care au afectiuni ce ii include in programele de sanatate, tinerii cu varsta mai mica de 26 de ani, in cazul in care urmeaza cursuri in invatamantul de stat, persoanele care au pana in 18 ani, sotii, parintii si pensionarii.

Ce se intampla daca veniturile din chirii nu sunt declarate?

In cazul in care un proprietar nu declara veniturile care rezulta din chirii sau din contracte de uzufruct fara titlu gratuit, organele fiscale vor avea la dispozitie toate instrumentele legale cu ajutorul carora pot sa isi descopere veniturile ce nu au fost declarate, ale persoanelor fizice. Aceste verificari nu pot sa dureze mult pe an si sunt facute prin avizul de verificare.

Veniturile obtinute din chirii care insa nu au fost declarate, vor fi calculate conform metodei legale, la care se adauga si penalitatea de 0.08% pentru sumele datorate, incepand din ziua urmatoare scadentei si pana in momentul in care suma datorata este recuperata, inclusiv toate obligatiile nedeclarate sau declarate incorect de platitor si stabilite cu ajutorul organului de inspectie fiscala si prin deciziile de impunere. Sunt si cazuri in care se va deschide un dosar penal pentru evaziune fiscala.

Ti-a placut articolul?

Daca ti-a placut acest articol aboneaza-te si iti vom trimite un email de fiecare data cand postam ceva nou.

Agentie de imobiliare sibiu

Contact

Office

Str. Podului Nr. 44 Sibiu Romania